ZELFGEMAAKTE GRANOLA: 3 MANIEREN
Mijn gebruikelijke ontbijt is Griekse yoghurt met honing en een handvol granola of noten (met een sterke kop koffie erbij, natuurlijk!). Ik hou ervan hoe granola kan worden genoten met yoghurt of melk, maar kan ook worden gebruikt als een gemakkelijke on-the-go snack. Zelf granola maken is super makkelijk en geeft je de mogelijkheid om alle smaken toe te voegen die je lekker vindt! Hier is mijn basis granola recept samen met een paar favoriete toevoegingen.
Bosbessen granolaBasis granola, maakt 3-4 kleine porties.
Nodig: 2 kopjes haver (ouderwets, niet de snelkook soort), 1 1/2 kopje noten/zaden naar keuze, 1/3 kopje olie (ik gebruik graag olijfolie), 1 theelepel zout, 1/4 theelepel kaneel, een snufje nootmuskaat, een snufje gember, 1/3 kopje honing of ahornsiroop, 1/2 theelepel vanille extract en 1/4 kopje gedroogd fruit of andere toevoegingen die je lekker vindt.
Meng in een kom de haver en de noten/zaden. Giet de olie en honing (of ahornsiroop) erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg de kruiden en vanille toe en meng goed. Spreid uit op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak op 350 F gedurende 25-30 minuten, roer elke 10 minuten om ervoor te zorgen dat alle stukjes gelijkmatig bakken. Voeg gedroogd fruit toe tijdens de laatste 10 minuten van het bakken.
Voor de granola op de foto hierboven heb ik amandelschaafsel en gedroogde bosbessen gebruikt. Knapperige granola.
Voor deze granola heb ik amandelschaafsel gebruikt. Om brokkelige granola te maken hoef je alleen maar niet te mengen tijdens het bakproces. Zodra je de granola uit de oven haalt, breek je het in kleine stukjes voor een andere textuur. Dit is geweldig om granola als tussendoortje te eten; zoals op de camping of om mee te nemen in je tas.
Wat? Heb je geen granola in je tas?
Oh, jawel. Ik ook niet… Kokos granola Voor deze granola heb ik walnoten en kokos vlokken toegevoegd. Ik hou van de zoete en kauwerige toevoeging van kokosvlokken, maar ze kunnen gemakkelijk verbranden. Zorg ervoor dat je de kokosvlokken pas de laatste 5-6 minuten van het koken toevoegt.Granola receptEasy granola receptBewaar je granola in een luchtdichte container of zip lock terug voor maximaal twee weken. Geniet ervan! xo. Emma
Let op: Als je dit meeneemt als onderdeel van een weekendje weg, controleer dan of het gedroogde fruit geen toegevoegde suikers bevat. Veel gedroogd fruit bevat dit namelijk (maar niet allemaal, dus lees gewoon de ingrediëntenlijst om te zien of dit het geval is)!